Genel havacılığa hizmet vermesi amacıyla geçen yıl Alaçatı Havaalanı Projesi hazırlanmıştı. Özel jet uçaklarının kullanımı için hazırlanan projenin ihalesi 20 Nisan 2018 tarihinde yapılmıştı. Beş şirketin katıldığı ihaleyi 18 milyon 900 bin Euro yatırım bedeliyle Terminal AŞ kazanmıştı. Şirket, yap-işlet-devret modelinin uygulandığı proje kapsamında devletten yolcu garantisi de almıştı. Yolcu garantisinin ortalama hesaplamalarına göre, devlet ihaleyi alan şirkete 25 yılda 1 milyar 400 bin Dolar ödeyecekti. Proje iptal edilirken, sebebi açıklanmadı.
DÖRT BAKANLIK TERS DÜŞMÜŞTÜ
Alaçatı Havaalanı Projesi, dört bakanlığın birbirlerinden habersiz olarak ters düşmesine yol açmıştı. Çünkü, bölgede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ruhsat verdiği rüzgar enerji santralleri (RES) ve maden ocağı bulunuyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın havaalanı projesi tamamlansa bile işlevselliği bu koşullarda mümkün olmayacaktı. Çünkü, Türkiye yasalarında da var olan uluslar arası sivil havacılık kurallarına göre, havaalanlarının 15 kilometre yakınında RES ve maden tesislerinin bulunması yasak. Aksi halde uçuşlara izin verilmiyor.
GOLF SAHASI YAPILMASI PLANLANIYOR
RES türbinlerinin yaydığı manyetik dalgalar uçakların radarlarını bozuyor. Eğer havalimanı yapılsaydı, işlemesi için RES'lerin ve maden tesisinin kaldırılması gerekecekti. Havaalanı yapılması düşünülen bölgeye iki kilometre mesafede Alaçatı Surf Merkezi'nin yanısıra, RES türbinleri ve kalker taşı ocağı bulunuyor. Taş ocağını AKP Çeşme Belediye Meclisi Üyesi Namık Kemal Aydoğdu işletiyor. Çevreciler ve turizmcilerin yıllardır kapatılması istemiyle mücadele ettiği taş ocağı için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz günlerde beklenmedik bir karar vermişti. Bakanlık, taş ocağının rehabilitasyon başvurusunu kabul etmiş, böylece tesisin faaliyetlerini sürdürmesinin önünü açmıştı. Turizm Bakanlığı da bölgeye çok yakın Mersin Koyu'nu turizm gelişim alanı olarak ilan etmişti. Dört bakanlık arasındaki projeler arasındaki düğüm havaalanı projesinin iptali ile çözüldü. Bu alana golf sahası yapılmasının planlandığı öğrenildi.
ÇEŞTOB İPTALİ OLUMLU KARŞILADI
Alaçatı Havaalanı Projesi'nin iptal edilmesi Çeşmeli turizmci ve çevrecileri şaşırtmadı. Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, “Sayın bakan ile görüşmüştük, bu kararı bekliyorduk. Zaten başından bu yana israf olacağını söylüyorduk. Çünkü Çeşme'ye 70 kilometre mesafede Adnan Menderes Havalimanı var. Burası kapasitesinin altında çalışıyor. O nedenle Alaçatı Havaalanı'na gerek yoktu. Yanlıştan dönüldü” dedi.
“RES LOBİSİ BASKIN ÇIKTI”
TAVAK Sözcüsü ve çevreci Dr. Ahmet Güler de çevre sağlığı açısından havaalanı projesinin iptal edilmesini olumlu karşıladığını belirtti. Güler, havaalanı yapımının iptaline ilişkin, “Sanırım, doğru dürüst çalışılmayan, sipariş bir ihaleydi. Bakanlıkların farklı projelerinin çakışmasına neden olmuştu. Havaalanı yapılsaydı dokuz ay boş kalacak, hatta iki kilometre yakınındaki RES ve maden sebebiyle tamamen atıl duruma düşecekti. Karara bakılırsa maden ve RES lobisinin baskın çıktığı anlaşılıyor” diye konuştu. Turizm merkezi Çeşme'de RES ve taş ocaklarının bulunmasına karşı olduklarını sözlerine ekleyen Güler, “Sürdürülebilir turizm ancak çevreyi, doğayı, mevcut yaşamı korumakla olur” ifadelerini kullandı. (SÖZCÜ)
İlgili Haber